name

TICRA arbejder for både ESA og ITER

Den danske virksomhed TICRA er et godt eksempel på, at gode løsninger kan anvendes på tværs af faggrænser og Big Science organisationer - i dette tilfælde fra ESA til ITER.


TICRA er specialiseret inden for design og analyse af antenner, og har deltaget i udviklingen af en lang række antenner til kommunikationssatellitter. For at kunne designe sådanne antenner har TICRA over en lang årrække udviklet avanceret antenne-software, som sælges til de førende satellitproducenter verden over.

Et eksempel på en softwarepakke udviklet af TICRA er GRASP, som anvendes til at designe og udvikle antennesystemer. 

GRASP blev brugt i designet og udviklingen af det optiske system til satellitten Planck, som den europæiske rumfartsorganisation ESA opsendte i 2009 for bl.a. at måle den kosmiske mikrobølgestråling. Strålingen giver værdifuld information om nogle af universets grundlæggende egenskaber.

Men mikrobølgers anvendelse er ikke begrænset til universets baggrundsstråling. De findes i vores dagligdag til helt vanlige formål fra opvarmning af fødevarer i mikrobølgeovne over telekommunikation i vores mobiltelefoner til de radarer som styrer flytrafikken – og de anvendes i forskningen til bl.a. opvarmning og stabilisering af plasma i forbindelse med udviklingen af fusionsenergi. 

Da det italienske forskningscenter ENEA-CNR skulle udvikle et system til styring af mikrobølger til stabilisering af plasmaet i det internationale fusionseksperiment ITER, var GRASP det bedst egnede værktøj til at simulere styringen af mikrobølgerne.

Mikrobølger er mikrobølger og antenner er antenner – uanset hvad de skal bruges til. Smarte softwareløsninger kan bruges på tværs af videnskabelige områder. Og danske virksomheders bidrag til international forskning er større end det fremgår af de direkte kontrakter.

Tilmeld nyhedsbrev

×