name

Scheller Safety Consultant rådgiver MAX IV om beamline-sikkerhed

MAX IV i Lund består af en lineær accelerator og to opbevaringsringe med plads til i alt ca. 25 beamlines, der opererer under både højtryks- og ultravakuum. I dag er 16 beamlines finansieret, hvoraf halvdelen vil modtage regelmæssige brugere i 2019.


Forskerne på MAX IV vil gerne have mulighed for at kunne tilføre en bred variation af gasarter, samt ændre trykforholdene i forskellige driftssituationer, og havde derfor brug for assistance fra en konsulent, som kunne udføre sikkerheds- og risikovurderinger af dette. 

Opgaven gik til Bjarke Scheller Petersen, som ejer virksomheden Scheller Safety Consultant, der udfører konsulentopgaver ift. Functional Safety og maskinsikkerhed. Virksomheden har tidligere afholdt et kursus om dette område på MAX IV, som har ført til den større opgave som rådgiver på MAX IV’s beamlines.

- MAX IV er i gang med at udvikle en sikkerhedsprofil, som er bred nok til at kunne tilpasses de forskellige driftsituationer. Min virksomhed har lavet risikovurderinger og jeg skal fortsat fungere som rådgiver ift. implementering af den sikre elektroniske styring, så videnskabsfolk og operatører kan arbejde videre med det. Opgaven så først ud til at ville vare nogle uger, men nu ser det ud til at den vil vare flere måneder, fortæller Bjarke Scheller Petersen.        

Ved at foretage risikovurderingerne, sikrer MAX IV at de eksisterende beamlines designes og konstrueres efter principper baseret på Functional Safety, samt lever op til de krav der er i dag. Samtidig kigger de også på fremtidige beamlines og mulige, kommende krav, for at fremtidssikre faciliteten.  

Big Science er en unik markedsmulighed

Gennem sit arbejde med MAX IV, blev Scheller Safety Consultant introduceret til Big Science.dk og har deltaget i flere af netværkets arrangementer, blandt andet Danish Instruments for Big Science, som i år er udvidet til Scandinavian Instruments for Big Science. Og Bjarke Scheller Petersen kan klart se flere fordele ved at være medlem af netværket.

- Med opgaven hos MAX IV har et potentielt nyt marked åbnet sig for min virksomhed. Jeg synes Big Science er et meget spændende miljø at arbejde i, fordi de personer jeg møder kommer fra et internationalt miljø, er opmærksomme, lyttende og stiller gode spørgsmål, for at få det bedste ud af deres leverandører, siger han.

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

×