name

Nichekompetencer har ført til big science-leverancer siden 1998

Mark & Wedell fik sin første big science-opgave for 20 år siden og har arbejdet sammen med tyske GSI i snart 15 år. Virksomheden peger på sine nichekompetencer som grunden til sin succes hos big science-organisationerne.


Nordsjællandske Mark & Wedell (M&W) udvikler specialmaskineri, herunder strømindføring til superledende magneter. I 2004 blev virksomheden kontaktet af den tyske facilitet GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung med en forespørgsel på strømindføring til superledende magneter, som M&W herefter designede, fremstillede og leverede.

Otte år efter, i 2012, blev M&W igen kontaktet af GSI – denne gang var opgaven langt mere omfattende og indeholdt både designstudier, beregninger og materialevalg i relation til acceleratorfaciliteten FAIR. GSI bestilte, på basis heraf, prototyper som M&W herefter designede og fremstillede. Baseret på den gode performance af de leverede strømindføringer og ikke mindst et godt teknisk samarbejde med GSI har M&W siden fået ordre på at levere de store strømindføringer, der skal indgå i SIS100 ringen.

- De gode eksempler er baseret på en teknisk specialviden inden for området, der gradvist er bygget op, siden vi startede det første strømindføringsprojekt på en ordre fra CERN i 1998. Denne blev snart efterfulgt af yderligere tre store LHC relaterede strømindføringsordrer., siger Torben Paulli Andersen, udviklingschef hos M&W.  

Big science-ordrer giver arbejde på langt sigt  

I år afslutter M&W sin seneste ordre for GSI på FAIR-projektet. Projektet har været flere år undervejs og M&W har derfor løbende leveret strømindføringer. Bare i år har M&W 5-6 store leverancer. Virksomheden fremhæver også det positive ved, at big science-organisationerne ofte har lange og store projekter, der kræver leverandører over længere perioder.

- Set i det store perspektiv har vores første ordre ført til en masse nyt og vi har hele tiden udviklet den nicheydelse, som vi kan tilbyde. Det kræver især to ting at være big science-leverandør: man skal kunne håndtere teknikken og også kunne levere ordren efter deres specifikationer og det har vi godt styr på, siger Torben Ekvall, manager hos M&W.

Inden M&W i 2004 fik sin første ordre hos GSI, havde virksomheden leveret til Large Hadron Collider hos CERN – en reference, som M&W er sikker på, har været medvirkende til at skaffe den første ordre hos GSI. I juni 2018 deltog M&W i DK@CERN, for at genopfriske kontakterne hos CERN.

- Vi tog med på turen for at genopfinde os selv ift. til CERN og få etableret nye kontakter. Turen var af strategisk betydning for os og efterfølgende har vi fået flere forespørgsler, siger Torben Ekvall.

Foruden CERN kigger M&W nu efter nye, potentielle leverancer hos big science-organisationerne, inden for andre dele af virksomheden.

Tilmeld nyhedsbrev

×