name

Maskiningeniører designer nøglekomponenter til fremtidens teleskop

Den jyske virksomhed, Kirkholm Maskiningeniører ved Skanderborg har i to omgange vundet kontrakter med ESO, som er den Big Science organisation, der står bagved udviklingen af E-ELT teleskopet, som bliver "verdens største øje mod himlen".


Med et hovedspejl på 39 meter i diameter er E-ELT ESO's hidtil største projekt. Danmark betaler ca. 20 mio. kr. om året i ESO-medlemskab og Forsknings- og Innovationsstyrelsen (FI) i samarbejde med BSS arbejder for at øge danske virksomheders involvering i kommercielle aktiviteter ved ESO.

Det lykkedes Kirkholm at få deres første kontrakt med ESO i hus takket været et besøg af ESO til Danmark, som blev arrangeret af FI i 2008. Besøget gav Kirkholm Maskiningeniører mulighed for at profilere virksomhedens kompetencer inden for beregninger med CFD software (Computational Fluid Dynamics) og førte til firmaets første opgave ved E-ELT teleskopet.

Og opgaven bestod ikke mindst i at beskytte teleskopets nøjagtighed ved at gennemføre analyser af strømnings- og temperaturforholdene mellem spejlsegmenterne og det omgivende himmelrum. Disse analyser skulle efterfølgende bruges til at styre temperaturen i den kuppel, som teleskopet skal placeres i.  

Den første succes førte til en anden spændende opgave i 2011, hvor Kirkholm Maskiningeniører fik ansvar for at udarbejde kravspecifikation samt to koncepter for E-ELT's "prefocal station" (PFS). Kirkholm Maskiningeniører har derfor været med til at præge designet af et af E-ELT's nøglekomponenter forud for et industrielt udbud af leverancen.

- For Kirkholm er der betydelige fordele ved at deltage i denne slags teknisk krævende opgaver. Vores kompetencer inden for analyser og dokumentation bliver skærpet, da kravene til ESO projekter er væsentligt tungere end ved danske industrikunder. Opgaverne er spændende og vækker derfor opmærksomhed hos Kirkholms øvrige kunder. Projekterne skaber faglig troværdighed, ikke mindst over for nye kunder og har også en positiv effekt, når vi skal rekruttere nye engagerede medarbejdere. Derfor bruger vi gerne de kræfter, der skal til for at få Big Science opgaver i huset, forklarede Kjeld-Bruno Pedersen, daværende direktør og grundlægger af Kirkholm Maskiningeniører.

Tilmeld nyhedsbrev

×