name

Netværksmøde 2017: Små Big Science-opgaver kan føre meget med sig

Tirsdag den 28. november blev det årlige netværksmøde i BigSience.dk afholdt, denne gang i samarbejde med Interreg-projektet Cross Border Science and Society. Temaet for dagen var hvordan man som virksomhed laver det perfekte tilbud til Big Science-markedet, især hos de skandinaviske Big Science-faciliteter som ESS og MAX IV.


Dagen bød blandt andet på præsentationer fra oplægsholdere fra ESS, som fortalte om ESS’ nye system for e-procurement, som skal gøre det lettere for potentielle leverandører at levere et tilbud til ESS. For eksempel kan man i det nye system vælge de tekniske områder, man som virksomhed er interesseret i at byde på, og herefter vil man automatisk få e-mails når et udbud, der matcher ens profil er tilgængeligt på hjemmesiden.

Mindre ordrer åbner døre

Blandt de danske og svenske virksomheder, som deltog i netværksmødet som henholdsvis oplægsholdere og deltagere, var der enighed om at Big Science-markedet ikke behøver at være så kompliceret, som mange tror. En af de største barrierer for virksomheder i forhold til at byde på Big Science-opgaver er at administrationsbyrden er for tung. Flere af workshoppens deltagere havde oplevet at deltage i meget tidskrævende udbudsprocesser. Men ofte kan de mindre opgaver – som er mindre administrativt krævende – føre til større ordrer, når en virksomhed er inden i systemet, hvilket flere virksomheder bekræftede til netværksmødet. En stor volumen på mindre opgaver kan også føre til en pæn omsætning for en dansk Big Science-leverandør, uden at administration skal fylde for meget.

Repræsentanterne fra ESS fremhævede desuden at omkring 80-90 % af de opgaver der bringes i udbud fra ESS ikke kræver specielle standarder eller certificeringer fra leverandører, som dermed mindsker tidsforbruget for leverandører, når de skal skrive et tilbud.

Som opfølgning de mange gode diskussioner på netværksmødet er to workshops planlagt for 2018 – én med fokus på konsortiedannelse og de økonomiske og juridiske foranstaltninger, som dette kræver, samt én med dybdegående diskussioner om de særligt tekniske, kommende udbud fra ESS. Mere information om begge disse workshops følger i det nye år.           

Tilmeld nyhedsbrev

×