name

Danmark er tredjestørste kommercielle ESS-leverandør

Med ni procent af det samlede indkøb for 2017 til byggeriet af European Spallation Source, ESS, i Lund i Sverige, leverede danske virksomheder produkter og ydelser for 40 millioner kroner. Det gør Danmark til den tredjestørste kommercielle leverandør til projektet, men potentialet vurderes til at være en del større.


Byggeriet af European Spallation Source, ESS, i Lund i Sverige, tog sit første spadestik i 2014 og forventes at stå færdigt i 2022.

Danske virksomheder har i den forbindelse fået en del af de samlede indkøb til projektet, der i 2017 nåede op på 9 procent, hvilket er lig med leverede produkter og ydelser for omkring 40 millioner kroner til byggeriet, konstateres det i rapporten ESS Activity Report 2017.

Dette gør Danmark til den tredjestørste kommercielle leverandør til projektet, hvilket gør indtryk på projektleder i netværket BigScience.dk, som drives af DTU og Teknologisk Institut, Arne Jensen:

”Jeg synes, det er imponerende at Danmark slår lande som Frankrig, Italien, Schweiz og Storbritannien, som ellers har en meget stor erfaring som kommercielle leverandører til big science faciliteter,” siger han, og fortsætter:

”Selvfølgelig betyder det noget, at vi er så tæt på ESS, men jeg er overbevist om at de danske leverandører også vil kunne bruge deres kompetencer til at levere til andre faciliteter. Mange af de store, europæiske forskningsfaciliteter, som eksempelvis CERN, er placeret i Sydeuropa, og det har traditionelt set været virksomheder i nærområdet, der har specialiseret sig i at levere til denne type af organisationer, og har fået de lukrative ordrer.”

Læs hele historien hos Teknovation.

Tilmeld nyhedsbrev

×